Nosing, tasting en goede glazen
Nosing, tasting en goede glazen

Nosing, tasting en goede glazen

Bij het nuttigen van whisky wordt altijd gesproken over nosing & tasting En dat is niet zonder reden. Het ruiken is namelijk een zeer belangrijk bij het ervaren van whisky. Dat is zelfs biologisch bepaald. 90% van je sensoren zitten namelijk in je neus en slechts 10% op je tong.

Wanneer je een nosing & tastig meemaakt of zelf organiseert is het van belang dat je de keuze van de whisky’s is afgestemd op de gasten. Een belangrijke vraag daarbij: zijn het beginners of gevorderden? Bij beginners kun je het beste op safe spelen en een mooie, uitgesproken selectie van niet al te zware whisky’s te maken. Bij gevorderden geldt vaak dat ze ook de zwaardere whisky’s weten te waarderen. Meestal schenk je een vijftal whisky’s met een opbouw van licht naar stevig.

Zoals aangegeven is ruiken een zeer belangrijk onderdeel. Om die ervaring zo goed mogelijk te maken is goed glaswerk van groot belang. Veel mensen drinken whisky uit een zogenaamde tumbler, ook wel eens vergeleken met een houder voor waxinelichtjes. Een tumbler ziet er mooi uit maar is niet het beste glas om uit te drinken. Dit komt namelijk doordat de dampen in een dergelijk glas snel vervliegen waarmee de ervaring beduidend slechter wordt.

Het beste glas om whisky uit te drinken heeft de vorm van een tulp. Met een taps toelopende bovenkant waarin de dampen zich mooi verzamelen. Het whiskyglas van Glencairn is bijvoorbeeld heel geschikt. Maar wat je ook kunt doen is je favoriete whisky een keer uit een cognacglas drinken. De grote vloeistofspiegel en de vorm van het glas zorgen voor een maximale ervaring!