Blends en single malts
Blends en single malts

Blends en single malts

Whisky’s zijn grofweg in twee categorieën in te delen namelijk blends en single malts. Een single malt whisky is afkomstig van één distilleerderij die van één soort graan is gemaakt. Een blend is een samengestelde whisky waarin whisky’s van verschillende distilleerderijen en van verschillende graansoorten zijn verwerkt.

In de 19e eeuw werden er voornamelijk blends verkocht met klinkende namen als Johnny Walker en Ballantines. Je zou haast denken dat die namen door reclamebureaus waren bedacht maar niets is minder waar. Het waren en zijn echte namen, van kruideniers die hun eigen blends verkochten en waarvan sommigen wereldberoemd werden.

Het blenden van whisky’s werd om meerdere redenen gedaan. Met blenden kun je namelijk smaakconsistentie creëren. Dat was welkom in een tijd waarin het aanbod en de kwaliteit van whisky’s nogal wisselvallig was. Met een blend geef je de drinker namelijk steeds dezelfde ervaring wanneer hij of zij een nieuwe fles koopt. Daarnaast zorgt blenden ervoor dat de whisky zachter wordt. Een nadeel van blenden is dat de smaak whisky qua smaak vaak wat vlakker en minder uitgesproken wordt.

Tot ver in de vorige eeuw was het grootste deel van verkochte whisky een blend. Maar sinds een aantal decennia zijn single malts flink in opmars. Vaak hebben ze wat meer karakter en zijn ze afkomstig van een distillery met een eigen verhaal en filosofie. Uiteraard geldt weer: jij bepaalt wat je lekker vindt!