Whisky en eten: een blijvende vriendschap…

 Door Johan Brouwer/ Whisky Events

 ‘De eerste keer dat ik op Islay kwam zal ik nooit vergeten. Wat me het meeste bij is gebleven waren de geuren die ik rook. Het was een explosie van jodium, gras en schapenwol die ik dwars door de kerosinelucht van het vliegtuig heen rook. De liefde voor Islay is daar begonnen en nooit meer weggegaan.’ Martine Nouet is culinair journaliste, woont inmiddels jaren op Islay, heeft het mooiste uitzicht ter wereld en is expert op het gebied van whisky en eten. ‘Met whisky en eten kun je de meest geweldige combinaties maken’ vertelt ze. Maar waar moet je op letten wanneer je whisky met eten combineert. Zijn er ‘wetten’ waar je je aan dient te houden? Ik ga met Martine Nouet in gesprek over haar leven op Islay, haar passie voor whisky en eten en… over het whiskydiner dat voorafgaand aan het Whiskyfestival Noord Nederland 2013 zal worden gegeven.

Martine Nouet’s eerste ervaring met whisky was bepaald geen positieve. Ze was 18 toen ze voor het eerst whisky dronk op een feestje. Die whisky viel zo slecht (ze werd er zwaar beroerd van) dat het twintig jaar duurde voordat whisky opnieuw in haar leven kwam. Haar toenmalige partner, een rasechte Schot die gek was op whisky, speelde een belangrijke rol daarin. Hij vormde ook een belangrijke reden voor Martine, die in Normandië geboren is, om samen met hem op Islay te gaan wonen.

‘Toen we het huis op Islay voor het eerst zagen schrokken we enorm. Het leek het meeste op een wrak. Maar we vielen voor de prachtige, serene omgeving, het geweldige uitzicht op zee en ook voor de schoonheid van het huis die we gelukkig toch konden zien. Deze plek inspireert. Dicht bij de natuur wonen maakt je los van de dagelijkse beslommeringen en doet je beseffen hoe nietig we zijn als mensen. We zijn stofjes, niets meer.’

Martine begon in haar begindagen op Islay steeds meer over whisky te schrijven, ook voor magazines in Frankrijk. En whisky bracht haar ook weer op het spoor van dranken uit haar vaderland zoals Calvados en Armagnac. Maar toen diende zich een lastig dilemma aan. Want wat doe je wanneer je steeds meer over whisky gaat schrijven en je je passie voor schrijven over eten uit het oog dreigt te verliezen? Martine Nouet: ‘Dat was het moment waar op ik besloot om mijn beide passies, whisky én eten, samen te voegen.’

‘Ik begon ermee tijdens kookcursussen die ik gaf en waarbij ik whisky’s met voor-, hoofd- en nagerechten begon te combineren. Het gaat erom dat je whisky en een bepaalde spijs samen laat gaan en elkaar als het ware met elkaar laat praten. Eigenlijk geldt daarbij hetzelfde als bij een vriendschap. Primair moet je wat gemeen hebben met elkaar. Vervolgens kun je contrasten ervaren en ook daarvan genieten. Complementeren én contrasteren, daar draait het om bij whisky en eten. Het maken van goede matches is daarbij minder moeilijk dan je denkt. Grof gezegd kun je lichte spijzen het beste combineren met jonge, elegante whisky’s en zwaardere kost met oudere, steviger whisky’s. Mijn favorieten? Mmm, oesters met Ardbeg Ten en biefstuk met Bowmore vind ik echt hemelse combinaties. Bij het whiskydiner in Weeva gaan we trouwens een aantal lokale Groninger ingrediënten in de gerechten verwerken en met whisky combineren. We gaan er iets heel moois van maken!’

‘Ja, ik ben nog steeds onrustig en ongeduldig. Ik voel dat mijn energie en enthousiasme toenemen met het klimmen der jaren. De mogelijkheden om whisky en eten met elkaar te combineren zijn eindeloos. Wat dat aangaat heeft whisky heeft mijn blik op de wereld en de manier waarop ik proef en ruik voorgoed veranderd.’